For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Tachtig jaar geleden presenteerde Frans van Hoeck de 'Schets van de geschiedenis der jezuïeten in Nederland'. Deze geschiedenis, van 1540 tot heden, wordt nu opnieuw beschreven, maar dan aan de hand van 50 bijzondere voorwerpen. Het is een cultuurhistorische ontdekkingsreis die begint bij de eerste Nederlandse jezuïet, Petrus Canisius uit Nijmegen, die voornamelijk in Centraal Europa werkzaam was, en eindigt bij de overdracht van het Nijmeegse Berchmanianum aan de Radboud Universiteit, die er haar academiegebouw vestigde. Aan de hand van voorwerpen en kunstwerken komen toonaangevende personen aan bod die de geschiedenis van de Nederlandse jezuïeten hebben vormgegeven. De grote hoeveelheid historisch beeldmateriaal wordt beschreven op basis van veel recent onderzoek. Voor deze lezing is een selectie gemaakt uit de 50 voorwerpen, die voornamelijk betrekking hebben op de Gouden Eeuw.
Kerngegevens van evenement De Nederlandse Jezuïeten
Datum
11 februari 2020
Tijd
15:30 -17:00
Ruimte
Doelenzaal
ACSGA

CV

Paul Begheyn SJ was tot voor kort archivaris van de Nederlandse jezuïeten, en bibliograaf van de wereldwijde jezuïetenorde. Hij publiceerde uitvoerig over de jezuïetenorde in Nederland en daarbuiten. Momenteel werkt hij aan enkele publicaties over de eerste Nederlandse jezuïet Petrus Canisius i.v.m. diens 500e geboortedag in 2021.  

Universiteitsbibliotheek

Ruimte Doelenzaal
Singel 425
1012 WP Amsterdam